Fundera över hur du brukar äta när du firar Midsommar. Är det något du kan och vill förändra?
Några saker att tänka på:
- Regelbundna måltider är viktiga även under Midsommar. Ät frukost, lunch, middag och eventuellt 1-3 planerade mellanmål.
- Ät en lagom stor portion vid varje måltid och ta inte om.
- Glöm inte grönsakerna!
- Det kan bli många extra kalorier mellan måltiderna i form av snacks, tårta och andra bakverk, samt alkoholhaltiga eller söta drycker.
- Kan du minska på energiintaget genom att förändra vissa recept?
Gubbröra
Cirka 6 portioner
Ingredienser
3 normalstora kokta potatisar
4 kokta ägg
1 gul lök
1 msk flytande margarin
125 gram ansjovisfilé (eller 200 gram matjesill)
1 msk spad från ansjovis/matjesill
1 dl lätt crème fraiche, 13 procent fett
½ dl hackad färsk dill
½ dl finskuren färsk gräslök
Salt och peppar efter smak
6 skivor knäckebröd
Gör så här
- Skala och hacka löken. Stek den mjuk i smör på svag värme, låt löken svalna.
- Låt anjovisen/matjesillen rinna av men spara spadet. Skär fisken i små tärningar.
- Skala och tärna potatis och ägg.
- Rör ihop crème fraiche med sillspad och örter. Vänd ner potatis, ägg, lök och sill. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Servera gubbröran på knäckebröd.
- Garnera gärna med dill.
Ladda ner
Här kan du ladda ner en pdf med receptet samt en kaloritabell med de vanligaste livsmedlen under midsommar: Midsommarfirande.pdf (länken öppnas i nytt fönster)
Foto: Agneta Svärd, Centrum för obesitas